HTML

Apa fut

Férj, apa, maximalista, programozó, játékokban "hétvégi harcos", Liverpool drukker, amatőr futó. - Sportepizódok az életemből.

Instagram

Támogatás

Ha tetszik az oldal és támogatni szeretnéd, itt megteheted:

Friss topikok

1000 km-es cipőteszt - Inov8 Trailroc 245

2016.03.10. 14:12 Aristeus28

Az 1000 km-es cipőteszt rovat tovább folytatódik, már itt is van a második rész, a most következő alanyunk az Inov8 Trailroc 245 lesz. Az első epizódért, ha esetleg nem olvastad volna, - Nike Air Pegasus 30, az aszfaltmenő cipő - kattints ide.

Sajnos az inov8 nem bírta 1000 km-ig, - 757 kilométert futottam benne, mielőtt végleg megadta volna magát -, de azért a személyes véleményemet megfogalmazom róla. Olvassátok sok szeretettel!

20151108_120628.jpg

A Trailroc 245 utolsó útja teljes szakadáshoz vezetett

 

Párnázottság, csillapítás

Inov8 Trailroc 245 - A 2003-ban alapított, brit inov8 cég, vegyes, változékony terepre szánt, nagyon könnyű, szinte nulla csillapítással rendelkező cipője. Mint azt a neve is mutatja a súlya mindösszesen 245 gramm, ami viszonylag könnyűnek számít a mezőnyben. Ennél a cipőnél a párnázottságról nem nagyon lehet beszélni, hiszen szinte nincs is benne. Annyit véd, csillapít futás közben, hogy a kiálló, nagyobb köveket ne érezzük meg, ha netán rálépünk egyre, de többet ne várjunk el tőle. Talán a cipő elejében, középtalpában van némileg több csillapítás, mint az elsőre látszik rajta.

A cipő talpa ún. Tri-C kompozit, ami azt jelenti, hogy a talpat 3 különböző szerkezetű anyagra oszthatjuk. Az első rész - fekete - a lábujjaknál a "legpuhább". Vagyis mondjuk úgy inkább, hogy nem annyira kemény. A lábboltozati rész - piros - már keményebb anyagból készült, míg a saroknál és a lábközépcsontoknál - zöld - található a cipő szerkezetének legkeményebb része, így biztosítva a jobb tapadást.

ino529_1000_2.jpg

Itt látható a három különböző szerkezeti rész

 

Aszfaltra sem a csillapítás hiánya, sem a 3mm-es stoplijai (lugs) miatt nem ajánlott. Viszont a laza, homokos, kavicsos, salakos terepre, erdei ösvényekre, fűre első osztályú.

20150627_111754.jpg

A sárral is megküzd, ha kell, de az erdei ösvényeket, a kicsit keményebb terepet jobban szereti 

 

Kényelem

Ezt a cipőt a széles lábfejjel rendelkező embereknek találták ki, nagyon kényelmes, a cipő felső része varrás nélküli kialakítást kapott, így akár zokni nélkül is nyugodtan felveheti az ember, nem fogja kidörzsölni a lábfejét a felsőrész. Nekem kicsit szélesebb a lábfejem, mint az átlag, szeretem ha egy cipő elejében van elegendő hely - ez főleg a hosszú futásoknál számít nagyon - így általában a rendes cipőméretemnél 1-1,5 számmal nagyobb cipőt szoktam venni: 45,5 (UK: 10,5) méretet. Na az inovnak az az érdekessége, hogy ebből nem kellett. Felpróbáltam a 44,5-es méretet (UK: 9,5) és jónak is találtam. Végül a biztonság kedvéért 45-ös (UK: 10) lett a kiválasztott, mert gondoltam a hosszú távoknál mégis jól jön az a +fél méret, de tévedtem. Az élet és a hosszú edzések igazolták, hogy az eredetileg próbált 44,5-es is tökéletes lett volna.

A cipő hosszú távon is kényelmes, jól tartja a lábat, futottam benne 35-40 kilométert terepen, többször is, egyszer sem törte fel a lábam, nem lett vízhólyagom. A cipőfűzők külön dícséretet érdemelnek. Nem csúszkálnak, nincs velük gond, egyszer megkötöd és kirohanhatsz a világból is.

20150608_152122.jpg

Mint az a képen is látszik a cipő elejében rengeteg a tér, van helye a lábujjaknak szétterülni.

 

Mennyire minimalista?

A cipő nagyon közel áll a minimalista, nulla sarokemelésű társaihoz. Alacsony építésű, sarokmagassága: 18mm, a láb első részén pedig: 15mm. Így a cipő heel-toe drop-ja 3mm, ami igen csak alacsony érték. (heel-toe drop: sarokmagasság mínusz a cipő első részének a magassága. Ez az érték azt mutatja meg, hogy mennyire könnyen tudunk a cipő közepére, vagy elejére érkezni futás közben. Mennyire van közel a minimalista futóstílushoz, ahol a heel-toe drop 0. Szóval minél kisebb ez a szám, annál könnyebb a cipő elejére érkezni.)

Nem is kell tovább ragozzam: a Trailroc 245 kiválóan teljesít olyan körülmények között, ahol a sebességünket szeretnénk megmutatni, legyen az erdei ösvény, kavicsos, sziklás emelkedő, vagy netán a helyi 400m-es salakos pálya. Szinte követeli a tempót, minden egyes lépéssel arra sarkall minket, hogy minél jobban a láb első részére érkezzünk és gyorsan fussunk. Természetesen lehet benne lassú, hosszúakat is futni, de egyrészt ehhez hozzá kell szoktatni a lábat, meg kell erősíteni a kritikus pontokon - achilles, vádli, talpközép - másrészt a sok hosszú futástól hamarabb fogja elérni a maximálisan belepakolható kilométerei számát. Használjuk inkább arra, amire való: tempófutásokra, interval edzésekre, dombfutásokra, rövidebb - 15-20, max. 25 km-es - versenyekre.

20150608_180007.jpg

A sarokemelés szinte a nullával egyenlő 

 

Anyagminőség

A Trailroc alapjában véve rendben van, jól össze van rakva, a talprésze, a Tri-C kompozit és a stoplijai kopásállóak, bírják a strapát.

20160310_110549.jpg

Csak a talp középrészén - ahová a legtöbbet érkeztem futás közben - van megkopva 1-2 stopli

 

Az egyetlen egy, ami nem tetszett benne, hogy kb. 300-350 km körül elkezdett oldalt és a tetején kiszakadozni, annak ellenére is, hogy egy-egy nagyobb dagonya után rendesen meg volt takarítva, karban volt tartva. Ezeket a kisebb - majd később nagyobb - szakadásokat a feleségem varrta össze, (köszi ezúton is.. <3) hogy bele tudjon kerülni még 100-150 km, majd még egy varrás után még 100 és így tovább, amíg a 757. kilométerben végleg megadta magát a felsőrész. Pedig nagyon szerettem ebben a cipben futni. Ennek ellenére lehet venni fogok még egyet, vagy legalábbis ebből a családból. Nézegettem már a Trailroc 255-öt is, ami egy fokkal jobban csillapított, mint ez, de a konkurens terepfutócipő gyártól, a Salomontól is szívesen tesztelnék úgy 1000km-en keresztül egy-két típust. :)

20160310_110335.jpg

A Tralroc 245 felsőrésze megadta magát 

 

Szellőzés

A cipő szellőzésére nem lehet panaszunk, szépen átjárja a levegő, nem fülled bele a lábunk. Gondolom köze lehet annak is ehhez, hogy rengeteg a "hely" az elejében, jobban át tudja járni a levegő. Legyen hideg, vagy meleg mindig kellemesen süvít a szellő a cipőben. Ebből, - meg gondolom a felső rész anyagából - következik, hogy a cipő borzasztó gyorsan szárad.

20150820_104050.jpg

A harmatos fű is a barátunk

 

Tapasztalat: harmatos fűben való futás után kb. 5 perccel már közel teljesen száraz a felsőrész, valamint a patakokon is simán át lehet vágni benne, negyed óra, max. húsz perc és már nyoma sem lesz.

20151031_162850a.jpg

Egy gyors fotó és kezdődhet a cipőmosás a patakban

 

Epilógus, statisztikák

Összességében egy nagyon jó kis cipőről beszélhetünk, egyedül a felsőrész nem bírt annyit, amennyit én terveztem ezzel a cipővel, de lehet az is, hogy amiatt használódott el hamarabb, mert egy fél számmal nagyobb volt a cipő, mint az nekem ideális lett volna.

Ez a modell (piros-zöld) 2014-es, nem sok helyen lehet kapni már, de még a Multinavigátorban láttam 2015-ös változatot (szürke-neonsárga-zöld). Ha esetleg ott nem lenne a méretedben, akkor a Sportshoes.com-on érdemes még szétnézni. Ha pedig végleg kifogyott minden méret belőle, akkor alternatívaként próbáld fel a Trailroc 255-öt - több csillapítással, 6mm-es droppal, vagy a Trailroc 235-öt, zéró csillapítással és droppal.

A végére jöhetnek a statisztikák: A Trailroc-ot 2015.06.07-től 2015.11.08-ig használtam, ezalatt az 5 hónap alatt 60 db edzésem volt ebben a cipőben és 756.5 kilométert futottam összesen ezeken az edzéseken. A lábboltozatom magas, a Maratonman Depó számítógépes lábállásdiagnosztikáján azt állapították meg, hogy minimális mértékben kifelé dől a lábam, de alapjában véve neutrális. 188 cm magas vagyok, és ez idő alatt - míg ezeket a kilométereket gyűjtögettem - a súlyom kb. 89 és 93 kg között ingadozott. A leghosszabb futásom ebben a cipőben ez a 40km-es futás volt.

 

Osztályzat:

Párnázottság:
Kényelem:
Minimalizmus:
Anyagminőség:
Szellőzés:

Remélem sikerült minden részletet felfedni a cipőről, de ha nem, akkor nyugodtan írj egy kommentet, hogy mire vagy kíváncsi és válaszolni fogok! Végezetül itt van egy galéria a cipőről, ennyi minden történt vele 756.5 kilométer alatt:

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://apafut.blog.hu/api/trackback/id/tr908458192

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ironman · http://finisher.blog.hu/ 2016.03.10. 21:40:15

Koszi az irast, serintem is remek cipo. Nekem 500km van benne, most kezd oldalt kiszakadozni, nyomtam ra ragasztot :) Aterzem amiket irtal, kenyelmes, nem kezdi ki a labat, konnyu es baromi jol szarad. Egyszeruen csak futni kell benne. Jobb felsoresszel tokeletes lenne. 54 km-ig is prima!
süti beállítások módosítása