HTML

Apa fut

Férj, apa, maximalista, programozó, játékokban "hétvégi harcos", Liverpool drukker, amatőr futó. - Sportepizódok az életemből.

Instagram

Támogatás

Ha tetszik az oldal és támogatni szeretnéd, itt megteheted:

Friss topikok

Útvonalajánló - Tüskei-tó kör

2015.04.08. 01:05 Aristeus28

Ebben a bejegyzésben a Kis-Konda-patak völgyének egyik közkedvelt útvonalával, a "Tüskei-tó kör"-rel fogom megismertetni a kedves olvasót. Készüljünk fel, terep útvonal következik.

03-00-boritokep.jpg

Röviden összefoglalva ez egy átlagos nehézségű, terep útvonal, először a Konda patak mentén, majd a Tüskei tavat megkerülve. A Gyár utcától indulunk, a völgy legelejétől, észak felé fogunk futni, egészen a Tüskei tó végéig, megkerüljük a tavat és visszafutunk a kiindulópontra. A Gyár utcában, ahol kezdődik a völgy, nincs parkolást tiltó tábla az autósok részére, viszont kijelölt parkoló sincs.

Az út végig terep: ösvények, (ami néhol apró kaviccsal szórt), szántó melletti út, valamint alacsony és közepesen magas fű (évszaktól és vágástól függően), és egy kis részen nádas. Figyeljünk, hogy hova lépünk, a boka edzésben lesz az egyenetlen talajon!

Frissítési pontokkal is rendelkezik az útvonal, méghozzá 3 darabbal: Az első és egyben ez utolsó is a völgy elején van, a Kispolgárok parkjában (1. és 12. kilométer), valamint 1 db a horgásztanyáknál (10. km). Lásd a részleteket a részletes útvonalbejárásban.

 

Szintrajz, útvonal

 

03-szintrajz.JPG

03-utvonal.JPG 

Az útvonal főbb adatai, statisztikái

Pályarekord
Távolság
(táv. terepen)
Szint-
emelkedés
Frissítési-
pontok
Nehézség
Útvonal
letöltése
1h:14m:29s 11.9 km (11.9 km) D+ 38m 3 db GPX letöltése

A teljesítők listája:

Pályarekord:

Zsák György





Nyéki Gábor, Zsák György






Részletes útvonalbejárás

Utunkat a Gyár utcából kezdjük a Kondavölgy elejétől. Ha a város központból érkezünk, akkor ez a kép fogad minket, itt kell hagynunk az autónkat, ha azzal jöttünk:

03-gyar-utca.jpg

Induljunk hát északnak, ne várjunk tovább. Majd 12 kilométer gyönyörű táj vár ránk. Az útvonal első része nagyon egyszerű, mindig északnak fogunk tartani, míg el nem érjük a Tüskei tavat, nem kell bekanyarodni sehol, csak kövessük az ösvényt.

Az első kilométerben máris elérjük az első frissítési pontunkat, (ez egyben a harmadik, utolsó is a 12. kilométerben) a Kispolgárok parkját. Vízzel tudunk frissíteni, két kútból. (Személyes tapasztalat: a kutakat a téli időszakra elzárják! Novembertől Márciusig!)

Túl vagyunk a korai frissítésen, haladjunk tovább, nemsokára keresztezni fogjuk a 61-es főutat. Nézzünk szét körültekintően, ne rohangáljunk össze-vissza az úton, mint egy őrült mókus. Folytassuk utunkat tovább a völgyben.

03-61-es-ut.jpg

A második kilométernél fogjuk elérni magát a tavat, amit kétféle képpen kerülhetünk meg természetesen. Választhatunk, hogy továbbra is haladunk egyenesen, ekkor a következő frissítési pontot - ami a horgásztanyáknál lesz - rögtön egy kilométeren belül elérjük. Így én azt tanácsolnám mindenkinek, hogy keljen át itt a hídon, mert akkor jobban eloszlanak a frissítési pontok... és ráadásul ez az útvonalbejárás is ebben az irányban halad. :)

Szóval itt át a hídon, balra el! (A bátrabbak a patakon keresztül is mehetnek, nem mély...) :D

03-tuskei-to-hid.jpg

Átkeltünk a hídon (patakon) kövessük az utat! Innentől fogva eltévedni nem tudunk, csak egy dolgot figyeljünk: a tó mindig a jobb kezünknél legyen! Félretéve a viccet, tényleg egyszerű az útvonal vonalvezetése, fussunk a tó mellett végig az úton, ne kanyarodjuk le semerre sem, csak kövessük a kijárt ösvényt / földutat. A továbbiakban azért képekkel szemléltetem a trükkös részeket.

4.5 kilométernél fogunk elérni egy kereszteződést, aminél nem biztos, hogy egyértelmű a továbbhaladási irány, így ezt a következő képen berajzoltam:

03-elso-fordito-rajz.jpg

Ha itt jó irányba futottunk, akkor 5.6 kilométernél el kell, hogy érjük a nádast. Ne féljünk semmitől, irány a nádas közepe. (Személyes tapasztalat: nagyobb esők után, valamint az őszi / téli időszakban eléggé vizenyős, süppedős, csúszós a talaj ezen a részen, figyeljünk oda!)

03-nadas-rajz.jpg

Némi kacskaringózás után az ösvény el fog juttatni minket egy kis patakhoz. (Sajnos nem tudom milyen patak, vagy csatorna, de a Konda patakba torkollik. Aki esetleg igen, az legyen szíves írja meg a bejegyzés alá egy kommentben!) Keljünk át rajta. Használjuk a hidat, (kicsit régi már), vagy tapossunk át a patakon. (A kutyám általában a patakot választja...) Miután átkeltünk másszuk meg az útvonal egyetlen egy emelkedőjét, ami nem is nagy kihívás, mert majdnem erős túlzás ezt emelkedőnek hívni:

03-kishid.jpg

Az út tovább visz minket a fák közé, kanyarog oda-vissza, de nem lehet eltévedni. Egy magasles alatt is átfuthatunk, majd pár 100 méter megtétele után elérjük azt a pontot, ahol be kell forduljunk. (Igen, jól sejtitek: megint jobbra.)

03-visszafordito-rajz.jpg

Befordultunk, már majdnem 6.5 kilométernél járunk, lefutottuk a táv több, mint felét és a következő frissítőpont sincs messze már. Innentől kezdve délnek tartunk, egyenesen a tó mellett haladó ösvényen, át a horgásztanyákon keresztül, egészen vissza a startig.

A horgásztanyákat a kilenceik kilométer végén érjük el. Itt újból tudunk frissíteni:

03-horgasztanyak.jpg

(Személyes tapasztalat: A kutakat itt is zárják a téli időszakban a fagy miatt, viszont van egy büfés lakókocsi a horgásztanyák közepén, [bal kéz felé figyeljétek. kb 9.1km-nél] itt némi kézpénz fejében válogathatunk a szénsavas és nem szénsavas üditők között, vagy bedobhatunk egy csokit. Bátrabbak pálinkát...) 

Frissítettünk, de elég is ennyi pihenő, már csak kevesebb, mint 3 kilométer választ el minket a céltól, nézzünk rá az óránkra, talán még a pályarekordot is meg tudjuk javítani. Váltsunk ritmust és daráljuk be a maradék kilométereket: Tempózzunk a tó mellett míg elérjük a gátat és a tóból patak lesz, majd újból keljünk át a 61-es főúton. Ha szükségünk van rá, akkor a 11.2 kilométernél megint frissíthetünk a Kispolgárok parkjában. Hamarosan fel fog tűnni a völgy eleje, megérkeztünk az utunk végéhez! Gratulálok, lefutottad!

Remélem visszatérsz még ide, minden évszakban csodálatos a völgy. Kattints a kövezkező galériára és győződj meg erről te magad is:

 

Epilógus

Ha netán kedvet kaptál az útvonal bejárásához, de mégsem szeretnéd egyedül lefutni, vagy nem vagy biztos magadban, nyugodtan írj egy üzenetet a bejegyzéshez, szívesen végigfutom veled a távot, sőt szerintem pár Futóegér is szívesen csatlakozni fog!

Ha pedig sikeresen telesítetted az útvonalat és szeretnéd, hogy a neved felkerüljön az útvonalat teljesítők listájára, esetleg a pályarekordhoz, szintén kommentelj, mindenképpen válaszolni fogok!

Remélem sikerült eloszlatni minden ködöt az útvonallal kapcsolatban, de ha mégsem, bátran kérdezz!

Ha tetszett az útvonal, viszont túl könnyűnek, netán nehéznek találtad, itt további útvonalak közül válogathatsz: Útvonalajánló.

Szólj hozzá!

Címkék: útvonalak

A bejegyzés trackback címe:

https://apafut.blog.hu/api/trackback/id/tr767349282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása